Het gebruik en bijwerkingen van isotretinoïne

Het gebruik en bijwerkingen van isotretinoïne

Het reduceert de talgkliergrootte, remt de talgafscheiding en heeft (in de dermis) een anti-inflammatoir effect. Aangetoond is dat de totale cumulatieve dosis belangrijker is voor remissie op de lange termijn en de mate van recidieven, dan de therapieduur of dagelijkse dosis. Zie voor hulpstoffen de productinformatie van CBG/EMA of raadpleeg een apotheker.

Vandaag vertellen we je meer over de voordelen en nadelen van isotretinoïne. Isotretinoïne is een medicijn dat nuttig is voor de behandeling van matige tot ernstige acne. Het is verkrijgbaar in capsules van 10, 20 en 40 milligram en is volgens schattingen in 80% van de gevallen effectief (Spaanse link). Ernstige huidreacties waaronder Stevens-Johnsonsyndroom (SJS) en toxische epidermale necrolyse (TEN) zijn gemeld.

Offlabel: Ernstige Rosacea

Het veroorzaakt soms ook wazig zien, dubbel zien of tunnelvisie. Dit is het favoriete medicijn tegen ernstige acne, cystische acne en inflammatoire acne wanneer andere behandelingen zijn mislukt. Dit is een systemisch medicijn dat artsen ook voorschrijven bij rosacea, hidradenitis suppurativa en psoriasis.

  • Bij optreden van symptomen van benigne intracraniële hypertensie (hoofdpijn, misselijkheid, braken, visusklachten en papiloedeem), de behandeling onmiddellijk staken.
  • Dit micro-organisme komt van nature op de huid voor, maar de verspreiding ervan veroorzaakt verschillende infecties, waaronder acne.
  • Het veroorzaakt bijvoorbeeld geboorteafwijkingen, dus zwangere vrouwen mogen het niet gebruiken.

Dit geneesmiddel veroorzaakt matige tot ernstige allergische reacties. Soms is er uitslag, blauwe plekken op de benen of rode vlekken. Als er netelroos, zwelling van het gezicht of ademhalingsmoeilijkheden zijn, dan moet je onmiddellijk naar de eerste hulp gaan. Als ze dat niet doen, is het belangrijk dat je een arts raadpleegt. Tegelijkertijd kan dit medicijn ook ernstigere bijwerkingen veroorzaken, die we hieronder zullen bekijken.

Isotretinoin: The truth about side effects

Het is daarom aan medische voorschriften en speciale medische controles onderworpen. Doneer geen bloed tijdens de behandeling met isotretinoïne en binnen 1 maand na staken, vanwege potentieel risico voor de foetus indien de ontvanger een zwangere vrouw betreft. Bij het optreden van ernstige (bloederige) diarree http://www.brunointerni.it/stanozolol-dosering-nieuwe-richtlijnen-voor-veilig/ de behandeling onmiddellijk staken, omdat isotretinoïne in verband is gebracht met darmontsteking (waaronder ileitis regionalis). Enkele van de ernstigste effecten van dit medicijn zijn gerelateerd aan zwangerschap. Een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft, mag dit medicijn daarom niet gebruiken.

Isotretinoïne is een medicijn dat bij de meest ernstige gevallen van acne wordt gebruikt. Over het algemeen helpt het bij het voorkomen van overmatige talgproductie. Het manifesteert zich met obstructie en chronische ontsteking van een haarzakje en wisselt af tussen periodes van opflakkeringen en remissie.

Gerelateerde informatie

Als een vrouw het medicijn neemt, moet ze er dus zeker van zijn dat ze betrouwbare anticonceptiemethoden gebruikt. Bij mannen kan de stof in het sperma achterblijven (Spaanse link). Deskundigen weten niet of dit enig effect heeft als het een vrouw bevrucht.

Lage niveaus van witte bloedcellen

Wijs patiënten op tekenen en klachten van ernstige huidreacties en staak de behandeling bij vermoeden daarvan. Tegelijkertijd hebben professionals het sinds de jaren tachtig aanbevolen voor de behandeling van sommige soorten huidkanker. Het is een medicijn dat voor de behandeling van cystische acne en ernstige acne wordt voorgeschreven.

Allergische reacties

Dit medicijn kan het aantal rode bloedcellen in het bloed verlagen en ziekten zoals bloedarmoede veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn zwakte, vermoeidheid, duizeligheid, bleke huid en koude handen en voeten. Bij sommige mensen veroorzaakt het namelijk bloedsuikerproblemen die tot diabetes kunnen leiden (Spaanse link). Het is erg belangrijk om alert te zijn op de symptomen en eventuele twijfels met je arts te bespreken.

Een van de milde symptomen is een verhoogde droogheid, die de huid, lippen, neus en ogen aantast. Dit leidt tot problemen zoals gekloofde lippen, neusbloedingen en droge ogen. Gelijktijdig gebruik met tetracyclinen is gecontra-indiceerd, vanwege meer kans op een verhoging van de intracraniële druk (benigne intracraniële hypertensie). Ook gelijktijdig gebruik van preparaten met vitamine A vermijden, in verband met de mogelijke versterking van de symptomen van hypervitaminose A. Ondanks de werkzaamheid ervan kan het aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken. Het veroorzaakt bijvoorbeeld geboorteafwijkingen, dus zwangere vrouwen mogen het niet gebruiken.

Write a Comment

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *